středa 10. října 2012

KUZARI Komentář ke knize, POSTOJ K FILOSOFII

     II.                   POSTOJ K FILOSOFII v díle Kuzari

     Podle Aristotela (asi 384-322 př.o.l.) to, co existuje v realitě, je ontologicky nadřazeno tomu, co existuje potenciálně. Vše, co emanuje z Prvotní příčiny/ B-ha až do sublunární sféry (=našeho světa) existuje jen v realitě. Náš svět má – oproti všem předešlým emanacím – také stav „potenciality“, tj. potenciál, který ještě nebyl uskutečněn.
    Tím se zcela popírá myšlenka B-ží prozřetelnosti a tím i myšlenka dialogu mezi B-hem a člověkem (viz I,1)
    Filosof popírá představu, že B-h stvořil svět aktivně, vše emanovalo z Prvotní příčiny/ B-ha bez úmyslu či vůle.


     Náš autor říká v Kuzari, IV-13: „Filosof … věří ve věčnost vesmíru, nepředpokládá tedy, že tento svět byl stvořen a před stvořením vůbec neexistoval“. B-h může být nazván Tvůrcem jen v metafyzickém smyslu: Je příčina a první hybatel světa. Tj. filosof přijímá ideu emanace, začínající u B-ha a pokračující až k dolnímu světu, ale tento řetězec je jen kvalitativní, neprobíhá v čase – jinými slovy, byla by chyba tvrdit, že za první příčinou následuje druhá v čase, protože příčina a následek tu jsou od věčnosti.
    Filosof popisuje v V-14 systém emanací: „Z intuice Prvotní příčiny vzejde anděl, a z Jejího uvědomění si sebe vzejde sféra; a tak se to opakuje v 11 stupních a ustane až na úrovni Aktivního intelektu, z něhož nevzejde sféra ani anděl“.
    Středověkou terminologií se tu hovoří o metafyzických konstrukcích emanujících z B-ha stupeň po stupni, každá je „duchovní bytí, bytost“ či „oddělený intelekt“ a každá má „povinnost, úkol“ jedné nebeské sféry. Aktivní intelekt – poslední z nich – se zabývá materiálním světem, pod sférou Měsíce.
   Co to znamená, vyrozumíme z Aristotelových slov: „Ježto v každé třídě věcí, jako i v přírodě jako celku nacházíme dva faktory: 1/ látku, což jsou potenciálně všechny části zahrnuté do třídy, a 2/ příčinu, ta je ve vztahu k látce jako např. umění k materiálu. Podobně se musí tyto faktory nalézat také v duši.“ (O duši, kniha III, část 5)
    Tedy všechny emanované bytosti – oddělené intelekty či jak je nazveme – mají kořen výlučně v emanaci nad nimi, tj. v čistě duchovní bytosti o stupeň výš, která jim také dodává rys čisté spirituality.
    Na druhé straně všechno v sublunární sféře=našem světě má 2 složky: 1/duchovní substance, která je nad sférou, z níž emanuje duch, základ a obsah našeho světa. 2/ beztvará látka, jejímž zdrojem není nadpřirozená emanace, a ta dává všemu, co existuje v našem světě, jeho „hustotu“ (oproti všem emanacím nad ním), ale také charakter potenciality a reality, jak bylo zmíněno výše.
   Aktivní intelekt je jednoznačně duchovní bytí, dávající duchovní smysl všemu v našem světě, ale je nejspodnější z oddělených intelektů, emanujících z Prvotní příčiny.
  
*Co je podle filosofa úsilím člověka?

    To se říká v I-1: „V dokonalém člověku září světlo…Aktivní intelekt, a jeho pasivní intelekt je s ním spojen tak těsně, že splývají v jedno. A tehdy slouží člověku jeho údy jen k ušlechtilým činům, v patřičný čas a patřičným způsobem.“
    Tedy snahou člověka je dosáhnout takové aktivace svého intelektu, kdy již nebude pouhým příjemcem, ale i dárcem. Toto spojení pasivního intelektu (intelekt člověka, jeho myšlenky a chápání) s Aktivním má následky ve všech oblastech: člověk koná jen dokonalé činy v nejpříhodnějším čase.
    Aktivní intelekt, podle filosofické definice, je jednotou poznávající mysli a toho, co je poznáváno. Co se míní jednotou?
    Jak zmíněno výše, podle Aristotela vše, co existuje pod lunární sférou, je plně uskutečněná duchovní existence, sublunární svět je existence složená z duchovní emanace vložené do beztvaré látky, což mu dává jak charakter potenciality, tak reality. Tentýž charakter má i pasivní intelekt, jako součást sublunárního světa a obsahuje tedy jak myšlenky, existující jen v možnosti, tak myšlenky, existující v realitě. Když člověk prochází procesem uvažování, realizuje myšlenku, která již spočívala v jeho mysli jako možnost.
   Toto neplatí o Aktivním intelektu – myšlenky, jež v něm jsou, jsou provždy reálné. Existuje jednota mezi intelektem, procesem uvažování a předmětem tohoto uvažování, a tato jednota není narušena průrvou mezi možností a realitou. Aktivní intelekt tedy nevyžaduje čas ani místo k proběhnutí procesu uvažování, protože tu žádný proces není. Ačkoliv se zdá, že aktivita rozumu při kombinování částí uvažováním vyžaduje určitý čas, vyvození závěru není závislé na čase, samotný rozum je mimo čas.
    Filosof říká, že proměna ze stavu příjemce do stavu dárce (=od pasivního k aktivnímu) je možná jen naprostým sjednocením s Aktivním intelektem – potom člověk nejen absorbuje, je ovlivňován a snaží se porozumět, ale také tvoří, odkrývá pravdy a vede své údy správným směrem a dokonalým způsobem. (Viz I-1)

     Abychom ještě více ozřejmili názor filosofa, srovnejme jej s (pozdějším) pohledem chasidským.      
 Magid z Meziriče, 1704-1772:
    „Sluší se, aby člověk stál zahanben před tím, co říká. Protože svět řeči je svět bázně a šechína se stáhne a spočine v řeči, jak psáno v Sefer jecira….Měl by myslet na to, že skrze něj promlouvá svět řeči, bez toho mluvit nemůže, jak psáno: Pane, otevři mé rty. Podobně ani myšlenka nemůže existovat jinak než skrze svět myšlení. Člověk je spíše jen šofar, který zní zvukem, jenž z něho někdo vyluzuje a když trubač odejde, žádný zvuk nevychází. A stejně tak při absenci /B-ha/, budiž požehnán, člověk nemůže myslet ani mluvit“. (Or ha-emet 1b)
    Tj. řeč a myšlenka člověka jsou nástroje v rukou „světa řeči“ a „světa myšlení“, tj.šechíny, která se pro*jevuje ve světě. Ani zde se tedy člověk a jeho řeč nepohnou k činnosti silou vlastních myšlenek, ale skrze B-ží mysl.

    Jiný chasidský mistr naznačuje, jak této úrovně dosáhnout: „Základ služby B-hu a konání všech micvot je úkol, k němuž by se mělo přistupovat s pokorou, tj. s vědomím a chápáním, že všechny své schopnosti a myšlenky má jen díky B-žím částečkám v sobě, je jen průchodem  atributů B-ha. Co ho přivádí k pokoře, je strach z vytržení, neboť když člověk pochopí, že žádné místo není bez Něj, potom dosáhne stavu ajin-nicoty, a to je znakem pokory“. (Mevaser cedek 9, 1-2)
    Oba uvedené názory vyjadřují touhu po stavu, kdy se člověk stává průchozí cestou pro nějaké vyšší duchovní bytí.

    Podle filosofa má člověk vysoké sebe-uvědomění. Musí využít všech svých intelektuálních sil. Nepodřizuje se ničemu, jen touze vědět a poznat pravdu. Je kritický a hrdý na svou schopnost znát a pronikat k tajemství věcí.
    Naopak chasidská cesta k dosažení cíle vede přes pokoru a sebepopření. Podle chasidut jediný proces, který člověk podstoupí, je uvědomění, že je nad lidské schopnosti poznat a pochopit vše. Snaží se zrušit své sebevědomí, které je překážkou mezi jím a B-ží dobrotou.

    Nachman z Braclavi (1772-1810):
„Řekl, že v jisté knize se píše, že důkaz stojící na verši Dt 4:39 („poznej dnes a vezmi si k srdci“) ve filosofických spisech, že člověk se má zabývat /racionálním/ zkoumáním – tj. že má racionálním zkoumáním poznat Jeho, budiž požehnán – je převzat od sekty karaitů, protože ti vysvětlují verš tímto způsobem. Ale není pravda, že člověk Ho musí poznávat racionálním zkoumáním, ve skutečnosti hlavní věc je poznávat Ho pouze dokonalou vírou, neboť jen takto si potom člověk zaslouží získat hluboké poznání a pochopení Jeho svrchovanosti.“ (Sichot ha-ran, 217) Tj. čím víc člověk nahlíží na sebe jako na neznalého a čím více si uvědomuje svou neschopnost poznat a pochopit, tím víc prostoru dává B-žímu světlu.

     Postoj filosofa u Haleviho je zcela odlišný –viz IV-13: Cílem je vědět a dosáhnout stavu, kdy člověk prožívá uspokojení z toho, že uspěl ve svém snažení.
     V chasidut je cílem spojit se s Tvůrcem a vytvořit spojnici mezi Jím a světem. Není náhoda, že významní chasidští myslitelé – Baal Šem Tov (1700-1760), jeho pravnuk Nachman z Braclavi a další – pohlíželi na filosofické bádání a znalosti jako na odmítání procesu spojení s šechínou. Viděli problém nejen pokud jde o obsah studia filosofie, ale i pokud jde o prožitek a stav mysli studujícího: filosof, úmyslně či neúmyslně, staví se na pozici soudce, jeho rozum je standardem úsudku, sám sobě dává pravomoc posuzovat svět, člověka, ba i B-ha.

*Jak se filosof dívá na proroctví?

    Sjednocením s Aktivním intelektem se vytvoří možnost přímého spojení mezi člověkem a B-hem. V tomto smyslu chápe filosof i proroctví: „Možná ti pak (Aktivní intelekt) poskytne prorocké vidění a uzříš budoucí svět ve věšteckých snech.“ (I-1)
    Všimněme si slov „možná pak“, „snad“ –  vyplývá z nich, že 1/ proroctví přijde jako následek sjednocení s Aktivním intelektem, 2/ kdo se sjednotí s Aktivním intelektem, nemusí nutně obdržet proroctví. Totéž najdeme i v I-87: „od toho dne národ začal věřit, že vše, co Moše řekl, opravdu pochází od B-ha … že proroctví nemá nic společného s tím, co tvrdí filosofové  může se mu někdo zjevit ve snu nebo mezi bděním a snem a mluvit k němu, a on tu řeč slyší svou duší, ne ušima, a vidí svou myslí, ne očima a zdá se mu, že k němu promlouvá B-h“.
    Proroctví tedy podle filosofů není cílem, k němuž se směřuje, ale jen průvodním úkazem sjednocení s Aktivním intelektem. Spojení s Aktivním intelektem náleží do světa rozumu a intelektu, oproti tomu proroctví patří do oblasti imaginace, což (jak bylo známo již v době  Jehudy Haleviho) může také vést ke klamným představám. Filosof, který má prorocké vidění=vidění pramenící v jeho imaginaci, musí je očistit a vytříbit od všech antropomorfismů apod.
    Filosof u Haleviho neodmítá prorocké vidění ani mu neupírá platnost, ale připisuje mu jen podružný význam v lidském životě – je to jakýsi bonus k absolutnímu poznání, získanému spojením s Aktivním intelektem; představy a symboly tohoto proroctví nelze chápat doslovně, ale jako metafory.
   Rozlišení mezi proroctvím a spojením s Aktivním intelektem je důležité k pochopení králova odmítání filosofova postoje k proroctví. Král podepírá svůj názor dvěma argumenty:
° Dějiny nás učí, že u filosofů se proroctví vůbec nevyskytovalo
° Neexistují žádné zprávy, že by filosofové konali zázraky.
Kdyby filosof naprosto odmítl proroctví a ztotožnil je s absolutním poznáním, získaným skrze spojení s Aktivním intelektem, králův první argument by odpadl – filosof by pak mohl říci, že z dějin není známo nic o proroctví mezi filosofy, protože proroctví vůbec neexistuje. Ale filosof nazírá proroctví téměř stejně jako král. Pokud jde o druhý argument, rozšířená představa chápe proroka jako člověka obdařeného nadpřirozenými schopnostmi, této představě filosof čelí tím, že omezuje proroctví na vidění.


* Jaký je podle filosofa postoj člověka k B-hu?

    Filosof popírá, že B-h zná člověka – je nad vším jednotlivým. Z toho vyplývá, že B-h od člověka nic nevyžaduje a nic, co člověk dělá, Ho nemůže uspokojit či neuspokojit. Náležitý postoj člověka k B-hu je vyjádřen ve IV-13.
    B-h je Prvotní příčina, ale stále jen příčina, tj. i když je vrcholem, stále je na stejném žebříku bytí jako zbytek emanací až dolů k člověku. Ten, kdo se snaží o sjednocení s Aktivním intelektem, musí pochopit pravdu všech emanací, i Prvotní příčiny – z tohoto úhlu není rozdíl mezi poznáním B-ha a poznáním světa. Nicméně filosof uctívá Prvotní příčinu/ B-ha a rozlišuje mezi Jí a ostatními příčinami, které z Ní emanovaly. Ovšem zdůrazňuje rozdíl mezi svým uctíváním B-ha a chválami B-ha v náboženstvích – jeho uctívání se vztahuje k člověku, má mu pomoci získat znalost Prvotní příčiny, aby se mohl touto znalostí sjednotit s Aktivním intelektem. Je to uctívání ryze intelektuální a neobsahuje žádný náboženský cit vůči B-hu.

Srovnejme to se slovy Rambama (1135-1204):
    „Když člověk přemýšlí o těchto věcech, studuje všechno to stvořené, od andělů a sfér až dolů k lidem, a uvědomí si, že ve všem se projevuje B-ží moudrost, vzrůstá jeho láska k B-hu, jeho duše žízní a celé jeho tělo dychtí B-ha milovat. Bude naplněn bázní a chvěním, když si uvědomí svou vlastní nepatrnost, ubohost a bezvýznamnost a srovná se s některým z oněch  svatých a velkých těles; a ještě víc, když se srovná s některou z oněch čistých forem, jež jsou netělesné a nikdy nebyly spojeny s tělesnou látkou. Pak si uvědomí, že je nádobou plnou hanby a výčitek, jalovou a nedostatečnou.“ (Hilchot jesodej ha-Tora 4:12)
   Oproti filosofovi tedy podle Rambama přemítání o stvořeném světě a poznání řetězce emanací vede člověka k lásce k B-hu a žízni po Něm – tyto city lásky a bázně chápe Rambam jako nejvyšší cíl: „Neboť tyto dva konce, láska a bázeň, jsou dosažitelné skrze dvě věci: Láska skrze názory vyučované Zákonem, což zahrnuje pochopení Jeho bytosti, jaká vpravdě je; a bázeň všemi skutky, jež Zákon přikazuje, jak jsme vyložili.“ (More nevuchim III, 52)

    V Kuzari IV-16 činí autor důležitou poznámku: „Kdo jej pochopí citem, je schopen odevzdat této lásce duši a umřít pro ni“. Tj. intelektuální poznání, jakkoli významné, neposkytne člověku potřebnou sílu a nepřivede ho k ochotě obětovat život kvůli B-hu.  
    V judaismu však obětování vlastního života pro B-ží jméno je snad to nejvyšší, čeho lze dosáhnout – a r.Jehuda Halevi nám říká, že tento ideál nemůže vzejít z víry stojící jen na  logických důvodech a intelektuálním poznání: „Ve službě B-hu není důležitý úsudek člověka, dedukce či hloubka myšlení“. (I-99)
    Ve IV-15 se říká: „…tehdy se s radostí obrátí k službě Jemu a kvůli lásce k Němu bude ochoten život položit. A jak velké naplnění nyní najde v blízkosti Jeho, tak velký bude jeho pocit ztráty a hoře, když se od Něj odloučí. To je naprostý opak toho, co tvrdí filosofové, nenacházející ve službě Jemu nic kromě mravnosti a potvrzení toho, že On je neskonale výš než vše existující… popíráním B-ha jen ukazují nicotnost duše, jež si libuje ve lži.“

    Filosofa to netrápí, zastává názor, že city a emoce nemají jinou hodnotu, než zvýšit motivaci člověka k intelektuálnímu snažení.
  
    Jestliže filosof říká (I-1): „Následuj cestu spravedlivých, jejich ctnosti a skutky, neboť jejich příklad napomáhá nalezení trvalého obrazu pravdy …získáš pokoru, mírnost a další cenné vlastnosti“, cílem je tu dosáhnout pravdivého poznání. Dobré skutky a dobré charakterové vlastnosti mají sloužit k získání takové čistoty srdce, jež člověku umožní dosáhnout kýženého poznání bez překážek. V II-49 se mluví o postoji filosofů k náboženství: „Člověk má být spravedlivý, a není podstatné, k jakému náboženství se přikloní – k židovství, křesťanství či k tomu, jež si sám vytvoří.“
Shrnutí filosofova postoje najdeme ve IV-13 a 19.

   Filosofie tedy je nedostačující k vysvětlení králova snu. Filosof odmítá možnost B-žího působení ve světě i možnost kontaktu člověka s B-hem, popírá zázraky a sny, jež jsou zřejmým zjevením – to vše vyostřuje rozdílnost judaismu a filosofie. Královy námitky vůči filosofii mají společného jmenovatele: zkušenost a zjevení. V I-4 král říká: „ …To dokazuje, že ve sféře božského existuje nějaké jiné tajemství než to, o čem mluvíš ty, filosofe“.

*Jaký je autorův postoj k filosofii?

    Autor se pokouší podívat na filosofy „objektivní“ logikou v I-63: „Není to vina filosofie…“ II-66 a IV-13 (3.odst.)

    Uveďme pro srovnání odlišný názor r.Saadji Gaona (882-942) v Emunot v´deot (úvod, 5): „Vyplatí se nám, budeme-li věnovat pozornost kořenům pravdy a důkazům jistoty, jež jsou zdrojem veškerého vědění a hlavním pramenem poznání. S ohledem na cíl této knihy prohlašujeme, že jsou tři takové kořeny: 1/poznatek získaný /přímým/ pozorováním, 2/ poznatek vzniklý intuicí intelektu, 3/ poznatek vyplývající z logické nutnosti.
    K tomuto výčtu říkáme, že poznatkem získaným pozorováním rozumíme vše, co člověk vnímá některým z pěti smyslů, tj. zrakem, sluchem, čichem, chutí či hmatem. Intuicí intelektu rozumíme dojmy, spontánně vznikající v lidské mysli, např.schválení pravdivosti či odmítnutí lživosti. Poznatkem vyvozeným logickou nutností míníme závěr, který, není-li přijat jedincem jako pravdivý, donutí ho popřít platnost jeho racionálních intuicí či smyslových vjemů. Ježto však nemůže dost dobře negovat ani jedno z těch dvou, musí pokládat závěr za správný“.
    Podle r.Saadji tedy za každou myšlenkou, kterou člověk má, stojí tři komponenty: 1/ vnímání smyslů, 2/ intuice intelektu, 3/ závěr logickou nutností, což lze označit za deduktivní proces. Tedy např. když člověk vidí nějakou osobu skočit z budovy, ví, že osoba v několika vteřinách dopadne k zemi a zemře – 1/ vlastníma očima vidí tuto osobu skočit a vidí, že není nic, co by její pád zastavilo; 2/ svým rozumem ví, že gravitace táhne osobu k zemi a není tedy šance, že by zůstala viset ve vzduchu. Současně ví, že pád osoby se zrychluje a že kosti a orgány nemohou pád vydržet. 3/ Vyvodí si, že z toho, co viděl a co ví rozumem, nezbytně plyne, že osoba, jež skočila z budovy, v několika vteřinách zemře.

    R.Saadja Gaon rozlišuje dva typy věd: matematické a logické (algebra, geometrie atd.) a fyzické a metafyzické (fyzika, chemie, biologie, teologie – v naší době sem lze přidat vědy sociální-psychologii, antropologii atd.)
    S tím lépe pochopíme, co se říká v Kuzari V-14: „Protože filosofové nalezli pravdivé důkazy v matematice a logice, lidé začali spoléhat na jejich znalosti  …a pokládali všechny jejich důkazy /ve fyzice a metafyzice/ za stejně dobré“. Dále se mluví o tvrzení filosofů o čtyřech elementech – uvědomme si, že tu autor hovoří o době více než 1.000 let vzdálené od jeho doby. Ale až do konce 19.st. vědci prohlašovali, že zbývá jen několik málo věcí, jež musí věda rozřešit, aby bylo poznání světa ve všech jeho složkách dokonalé – teprve Einsteinovy objevy zač. 20.st  uvolnily cestu skepticismu.

    Je zajímavé, co říká r.Saadja Gaon o rozporech, jež vyvstaly v průběhu dějin, neboť podle něho jsou věda a filosofie spolehlivé a dovolují precizní definice. Cituje tu slavnou pasáž z Gemary: „Moudří bnej jisrael také řekli o tom, kdo neprostudoval plně předmět moudrosti: „Od té doby, co vzrostl počet těch žáků Hilela a Šamaje, kteří se nestýkali s učenci dostatečně, narostl počet rozporů“. (Sota 47b, Sanhedrin 88b). Naznačuje se, že když žáci své studium doplní, žádný rozpor či nesoulad mezi nimi nevznikne. Nechť tedy pošetilec přestane přisuzovat své slabosti Tvůrci, budiž oslaven a vyvýšen. Ať neříká, že to On zasel do něho pochybnosti. Byla to jen jeho vlastní hloupost nebo jeho neklid, jež ho vehnaly do těchto pochybností.“ (Emunot v´deot, úvod, 3)
    Jestliže podle r.Saadji rozpory vyplývají z vědecké nedbalosti a kdyby osoba náležitě využívala nástrojů, uvedených výše, dobrala by se pravdy a nedošlo by k rozporům, r.Jehuda Halevi nesouhlasí s předpokladem, že logické uvažování (lidská moudrost) může dosáhnout pravdy –  logika je spekulativní, nemůže tedy vést k jistotě a otvírá cestu rozporům. Octne-li se člověk před teologickým problémem, logická spekulace nabídne vždy více než jednu odpověď, proto je beznadějné dobrat se takto absolutní pravdy a úspěch je pouze náhodný.
    Ale nemůže-li člověk dosáhnout svým intelektem pravdy v určitých oblastech (fyzika, metafyzika), neznamená to, že by v této oblasti vůbec neuspěl. Řetězec bytí v našem světě nekončí lidským intelektem, jak uvádí I-37-43.

*Jak tedy r.Jehuda Halevi pohlíží na filosofii?

Ve III-43 říká: „…a také ten, kdo pochopil, že duše existuje i po smrti těla, neboť duše je netělesná a má zcela jinou podstatu než tělo, podobnou andělské, nevěnuje pozornost logickým zdůvodněním, že její stav závisí na stavu těla a podobným argumentům, jež matou mysl“.
   Logická spekulace odpovídá lidskému myšlení, jež spoléhá pouze na sebe,  a je limitováno. Neposkytuje jistotu a jako vše, co je spojeno s fyzikou a metafyzikou, umožňuje pružnost a hravost, jak to říká o Aristotelovi v I-65: „V hypotéze o konečnosti světa narazil na nemenší obtíže než v teorii o věčnosti světa. Poněvadž se jeho myšlení nemělo o co opřít, přiklonil se k věčnosti světa… Kdyby byl synem národa s věrohodnou  a uznávanou tradicí, uplatnil by svou metodu analýzy a argumentace na stvoření světa“.
   „Ve službě B-hu není důležité argumentování, dedukování a debatování“, říká v I-99. Ale  neodmítá filosofii úplně, ani ji nepokládá za nepotřebnou, vidí její úlohu v řízení a správě státu a společnosti (viz I-13, II-48). Filosofie a filosofové umožňují – podle autora – budovat spravedlivou společnost, ale chce-li se člověk pozvednout nad svou přirozenou existenci, musí místo intelektu použít nových nástrojů. Vztah mezi lidskými a B-žími zákony je podle autora jasný: „B-ží zákon se může uskutečnit až po uskutečnění toho, co káže rozum a zvyk“. (II-48)
    Ve V-14 autor říká: „Filosofy lze omluvit tím, že neznali proroctví ani B-ží světlo, proto dovedli k dokonalosti metodu logického dokazování… Jestliže je skupina, zastávající stejný názor, není to důsledek samostatného studia a z něj plynoucích závěrů, to jen přijali názory jedné filosofické školy a těch se přidržují. Takoví jsou následovníci Pythagora, Empedokla, Epikura, Aristotela, Platóna a dalších.“
    Autor však chválí filosofy za přínos lidské kultuře: „…měli bychom jim vzdát chválu za to, že ve svých soudech dosáhli tak zřetelné schopnosti abstrahovat – stanovili zákony logiky“. (V-14)

(c) Miriam Havelková