pondělí 16. července 2012

KŠA, Kapitola 64., Zákaz obchodovat se zakázanými potravinami

1. Máme zakázáno obchodovat či brát do zástavy jakékoliv potraviny, jež jsou pro nás k jídlu zakázány, i když je dovoleno mít z nich prospěch. Nesmíme je koupit ani jako stravu pro nežidovské dělníky. Pokud jde o něco jiného než o poživatiny, např. kůň, osel, smíme s tím obchodovat. Smíme také obchodovat se zakázaným živočišným tukem, neboť o tom je psáno (Lv 7:24) „může se užívat k různému účelu“.

2. Pokud se nám nechtěně dostane do rukou něco zakázaného, např. při rybaření se v síti zachytí zakázaná ryba či najdeme zvíře uhynulé nebo zadáveno divokou šelmou, smíme maso prodat, ježto nebylo naším úmyslem získat je. Ale živé zvíře musíme bez okolků prodat, nikoli chovat je, dokud se nevykrmí. Smíme je také prodat skrze prostředníka, i když ten z toho bude mít zisk; prostředník však je nesmí koupit přímo, to by se považovalo za obchodování zakázanými zvířaty.

3. Je dovoleno vzít nečisté potraviny na úhradu dluhu, avšak musí být ihned prodány. Je zakázáno ponechat si je s vyhlídkou na předpokládaný zisk. Je však možno ponechat si je tak dlouho, aby nedošlo k finanční ztrátě.

4. Smí se obchodovat s potravinami, jež jsou zakázány pouze rabínským ustanovením — např. gvinat akum (nežidovský sýr).