středa 18. července 2012

KŠA, Kapitola 148., Jichud (sami spolu) po svatebním obřadu


1. Podle židovského zákona má sňatek dvě etapy: první, označovaná jako kidušin či erusin, je posvěcení ženy jako manželky. Ta končí, když ženich dá nevěstě pod chupou prsten. Druhá etapa, zvaná nisuin, je nejdůležitější částí obřadu. Ženich a nevěsta jsou uvedeni do zvláštní místnosti, kde spolu jedí, odloučeni od ostatních. Mělo by se pečlivě dbát, aby nikdo do místnosti nevstupoval a ženich s nevěstou měli naprosté soukromí. Tím se završí platnost manželství.

2. Je-li nevěsta panna, završí se manželství jichudem, i když nedojde k souloži, tj. když je nevěsta nida — menstruačně nečistá, anebo když do místnosti chodí lidé. Je-li nevěsta nida, je povinnost, aby lidé chodili do místnosti, poněvadž jinak by nebylo dovoleno být spolu o samotě před prvním pohlavním stykem.


3. Je-li nevěsta vdova, jediný jichud, jímž se manželství naplní, je ten, který je vhodný pro soulož, tj. když je nevěsta menstruačně čistá a nikdo další nevejde do místnosti.

4. O šabatu se nesmí uzavřít žádná smlouva, proto je-li svatba v pátek, mělo by se dbát, aby jichud začal ještě před začátkem šabatu, pak smí být první pohlavní styk o šabatu bez ohledu na to, zda nevěsta je panna či vdova. Ale nezačne-li jichud před západem slunce, bude první pohlavní styk o šabatu zakázán, protože jím se završuje smlouva a o šabatu se žádná smlouva nesmí uzavřít (o předpisech pro pohlavní styk s pannou viz kpt. 157).