středa 18. července 2012

KŠA, Kapitola 158., Porod a potrat

1. Žena, která porodila dítě, je nida, ať se dítě narodilo živé nebo mrtvé, a stejně i když potratila a nedošlo k žádnému krvácení. Žena, jež porodila syna, je nečistá sedm dní, poté odpočítá sedm čistých dní a jde do rituální lázně (mikve). Pokud porodila dceru, bude nečistá čtrnáct dní, pak musí odpočítat sedm čistých dní a vykonat rituální ponoření. V některých komunitách je zvykem, aby žena vykonala rituální ponoření až čtyřicet dní po porodu syna a osmdesát dní po porodu dcery. Tam, kde je to zavedeným obyčejem, mělo by se to dodržovat, neboť to má jisté odůvodnění. O tom je psáno (Př 1:8): „Poslouchej, můj synu, otcova naučení a matčiným učením neopovrhuj.“ V našich zemích to není zavedeným zvykem. V některých komunitách panuje zvyk vykonat rituální ponoření šest týdnů po porodu chlapce a devět týdnů po porodu děvčátka, ale podobné obyčeje nemají žádné opodstatnění a zrušili je už geonim, požehnané paměti.

2. Podle některých autorit se manžel musí oddělit od své ženy čtyřicátou první noc od porodu chlapce a osmdesátou první noc po porodu děvčátka, ježto v tuto noc by mohla žena krvácet jako při menses. Další autority mají názor odlišný, avšak muž svědomitý to bude přísně dodržovat. V případě potratu, je-li pochybnost, zda plod byl mužského či ženského pohlaví, musí se muž oddělit od ženy jak čtyřicátou první, tak osmdesátou první noc.

3. Pokud žena potratí něco, co nevykazuje tvar plodu a vypadá spíš jako shluk masa nebo kůže, bude se žena považovat za nida, jako kdyby porodila děvče. Měla by se ale poradit s odpovědným rabínem, protože v některých případech se připouští shovívavost. Když žena nejdříve potratí plod mužského pohlaví a později z ní vyjde placenta, pak i když dítě bylo chlapec, žena bude nečistá jako po porodu děvčátka, kvůli placentě. Měla by se však poradit s rabínskou autoritou.

4. Pokud žena v přesvědčení, že nepočala, vykoná rituální ponoření a pak do čtyřiceti dnů potratí, nemusí to považovat za plod, protože zárodek se nevytvoří dřív než za čtyřicet dnů. Žena však bude nida, i když dosud nezačala krvácet; předpokládá se, že krev vyšla bez povšimnutí, poněvadž není možné, aby se lůno otevřelo bez krve.